Olimlar fast-fud taomlari yeyish xumoridan qutilish yo‘llarini o‘ylab topishdi
Amerikalik olimlar zararli ovqatlarga bo‘lgan xumorni qaytarishning yo‘lini topishdi. Yangi oziq-ovqat qo‘shimchasi va inulin-propionat moyi nafaqat xumorning oldini oladi, balki zararli taomlarni kichik porsiyalarda tanovul qilishga majburlaydi ham. Tadqiqot natijalari American Journal of Clinical Nutrition jurnalida e'lon qilingan.
Avvalroq inulinli oziq-ovqatlar yeyish ichakda miyaga qoniqish signalini beruvchi propionatlar ishlab chiqarishga sabab bo‘lishi ma'lum qilingan edi. Inulin-propionat moyi propionat ishlab chiqarishni 2,5 baravarga oshiradi.
London imperiya kollejining professor Geri Frostom boshchiligidagi tadqiqotchilari 20 ko‘ngillidan iborat guruhda tadqiqot olib borishdi. Ularning bir qismiga yangi qo‘shimchalar bilan sutli kokteyl berishdi. Qolganlarga, nazorat guruhidagilarga esa oddiy inulin taqdim etishdi. Sinalayotganlarga kam va ko‘p kaloriyali (salat, baliq, shokolad, shirinliklar) yeguliklarning surati ko‘rsatildi va ularning o‘shanda miya holatini MRT yordamida kuzatishdi. Propionat qabul qilganlar yuqori quvvatli yeguliklar suratlariga qarashganda, ular miyasining harakat tizimiga javob beruvchi sohasida kam harakatlilik kuzatilgan.
Tadqiqotchilar keyingi bosqichda ko‘ngillilarga tomat sousini berib, istagancha yeyishlarini taklif qilishdi. Inulin-propionata efiri ist'yemol qilganlar, oddiy inulin yeganlardan 10 foiz kam yegulik iste'mol qilishdi.
Frostva va uning jamoasi ayni damda ushbu tadqiqlarni keng omma ichida yoyishga harakat qilish niyatidalar.