Mutaxassislarning kuzatuvlariga ko‘ra odam o‘z umri davomida 10 ming litr sut ichar ekan
Miya hujayralari va ishlash qobiliyati uchun
“O’zimizniki” sut mahsulotlari ozuqaviyligi yuqori bo‘lgan va yengil o‘zlashtiriladigan mahsulot hisoblanadi. O‘rtacha 500 gramm sut bizga sutkalik quvvatning uchdan bir qismini beradi. Organizmning salomatligi kislota-ishqor muvozanati yoki pH 7,36-7,42 ni ushlab turish bilan saqlanadi. Ushbu muvozanatning buzilishi turli kasalliklarga olib keladi. Organizmni me'yorga keltirish uchun organik kislotalarni qabul qilish zarur. “O’zimizniki” sut mahsulotlari esa ana shu kislotalarga boy.“O’zimizniki” sut mahsulotlari tarkibida organik kislotalardan tashqari triptofan kabi o‘rni bosilmaydigan aminokislota mavjud. Asab hujayralari tiklanmaydi degan keng tarqalgan fikrga qaramasdan miya hujayralarini yangilash va uning normal faoliyati uchun o‘rni
bosilmaydigan aminokislotalar, birinchi navbatda, yong‘oq, go‘sht va sut tarkibida mavjud bo‘lgan triptofan, fenilalanin va leysin juda zarur.
Triptofan yordamida organizmda serotonin va melatonin sintezlanadi. Serotonin kayfiyatni ko‘taradi, aqliy va jismoniy ish qobiliyatini oshiradi. Tushkunlik paytida serotonin miqdori sezilarli darajada pasayishi isbotlangan. Tabiiy yorug‘lik kamayganida (qosh qoraygan paytda) serotonindan uyqu kelishiga ko‘maklashadigan, uning sifati va davomiyligiga ta'sir ko‘rsatadigan melatonin moddasi hosil bo‘ladi. Qadimgi Ayurveda retseptlarida bedorlikda sut, asal, muskat yong‘og‘i aralash tarkib tavsiya etilgan.
Suyaklar mustahkamligi uchun
Kaltsiy o‘ziga xos mineral. Uni o‘zlashtirish uchun bir nechta shart talab etiladi. Jumladan, fosfor, magniy, kaliy miqdori kalsiy miqdoridan ko‘p bo‘lmasligi, shuningdek, optimal yog‘ miqdori bo‘lishi shart. Ushbu mikro va makroelementlarning barchasi “O’zimizniki” sut mahsulotlarida ideal tarzda muvozanatlashtirilgan. Demak, sut tarkibidagi kalsiy juda yaxshi o‘zlashtiriladi. “O’zimizniki” sut mahsulotlarining yog‘i organizm tomonidan sintezlanmaydigan va ovqat bilan birga tushishi kerak bo‘lgan o‘rni bosilmaydigan yog‘li kislotalarning to‘laqonli manbai hisoblanadi. U boshqa hayvon yog‘larida deyarli mavjud bo‘lmagan A, D, E va K vitaminlariga boy. “O’zimizniki”sut mahsulotlarida B guruhiga kiruvchi vitaminlar, C, PP vitaminlari ham bor.
Sut yog‘i va xushbichimlik
Sutga qarshi bo‘lganlarni qiynaydigan masala bu – yog‘. Biroq “O’zimizniki” sut mahsulotlarida, hatto yog‘lilik darajasi 3,2 % bo‘lgan sutda ham (100 gramm mahsulotda bor-yo‘g‘i 3 gramm) juda kam miqdorda yog‘ mavjud.Endi ortiqcha vazn to‘g‘risida. 2007—2009-yillarda Koreyada sut iste'moli darajasi va semirish o‘rtasidagi teskari korrelyatsion aloqani aniqlagan tadqiqot o‘tkazildi. Unga ko‘ra, har kuni sut iste'mol qilgan odamlar semirishdan ancha kam aziyat chekkan.Katta yoshli organizmga sut zararli degan fikr – xato. “O’zimizniki”sut mahsulotlarining yog‘i 95 foizga o‘zlashtiriladi. Agar sut zararli bo‘lganida, u organizm tomonidan bu darajada o‘zlashtirilmagan bo‘lardi. Demak, organizmimiz yetarli darajada aqlli.
Oshqozon yarasi borlarga yordam
Agar oshqozon shirasining kislotalilik darajasi yuqori bo‘lsa, unda sut og‘izga aylanayotganida oshqozondagi erkin kislotaning ko‘p qismini o‘ziga tortadi. Shu tariqa oshqozon shirasining umumiy kislotalilik darajasi vaqtinchalik pasayadi. Buni oshqozon yarasi bor har bir kishi biladi. Xlorid kislota gipersekretsiyasi tomonidan keltirib chiqarilgan og‘riqlarda oq nondan qilingan qoq non va “O’zimizniki” sut mahsulotlari yordam berishi mumkin.
Sutni to‘g‘ri ichamiz
Birinchi va eng muhim qoida: sut yangi bo‘lishi kerak. Biz shaharlarda yangi sog‘ilgan sutni xarid qilish imkoniyatidan deyarli mahrummiz. Shu bois ich buzilishlari va og‘ir infeksiyalarning oldini olish maqsadida “O’zimizniki” sut mahsulotlarini xarid qilish zarur. Shuningdek, sut ichimlik emas, balki ovqat ekanini ham unutmaslik darkor. Sut yengilroq hazm bo‘lishi uchun uni och qoringa kichik ho‘plamlar bilan, yaxshi hazm bo‘lishi uchun og‘izda uzoqroq ushlab turgan holda, ichgan ma'qul. Laktozani qisman ko‘tara olmaydigan odamlar, bundan mustasno, albatta. Ular sutni biror-bir qattiq mahsulot bilan aralashtirgan holda
ichishlari kerak, bu sutning foydasiga hech qanday ta'sir ko‘rsatmasdan laktozaning o‘zlashtirilishini sezilarli darajada sekinlashtiradi.
Sut ichgandan so‘ng bir—bir yarim soat davomida ovqat tanovul qilmagan ma'qul. Shuningdek, sutni juda sovuq holda iste'mol qilish ham tavsiya etilmaydi. Past harorat ovqat hazm bo‘lishini qiyinlashtiradi. Oshqozon-ichak trakti uchun sutli musslar, pudinglar, ko‘pirtirilgan qaymoqli reza mevalar va mevalar juda foydali. Biroq ularni yaxshisi tushlikdan so‘ng tanovul qilish kerak. Sut yangi uzilgan sabzavotlar, bodring, olxo‘ri, tuzlangan,
dudlangan baliq va kolbasalar bilan aralashtirish mumkin emas. Shu bilan birga sutni shirin kulchalar bilan ham ichish nojoiz. Bu holda
ichakda meteorizm va qorin og‘riqlarini keltirib chiqaruvchi achish jarayoni boshlanadi. Buning ustiga shirin kulcha va sut juda kaloriyali
ovqat hisoblanadi. “O’zimizniki” sut mahsulotlari haqida yanada ko‘proq bilishni istaysizmi?
Unda joriy yilning 24-sentabr kuni soat 14:00 dan 17:00 gacha korxonamizga tashrif buyurib o‘zingiz barchasiga guvoh bo‘lishingiz mumkin.
Ma'lumot uchun,
Manzil: Namangan viloyati, Namangan tumani, Mirishkor QFY
Tel: +998913630155
Reklama huquqi asosida.
Mavzuga oid
11:40 / 17.08.2024
Malayziya O‘zbekistonda sut mahsulotlari va salqin ichimliklar ishlab chiqarishi mumkin
17:32 / 22.05.2024
Sut yetishtiruvchi tadbirkorlar nimadan xavotirda?
09:25 / 12.09.2023
1 yanvardan davlat bog‘chalarida bolalarga vitamin va minerallar bilan boyitilgan sut berilishi yo‘lga qo‘yiladi
17:49 / 14.08.2023