Qoʻshimcha funksionallar
-
Tungi ko‘rinish
Qahva iste'molining yurakka zarar yetkazishi mumkin bo‘lgan miqdori aniqlandi
Foto: Fotolia
Avstraliyalik olimlar qahva iste'molining yurak-tomir kasalliklari avj olishiga olib kelishi mumkin bo‘lgan miqdorini aniqlashdi. Bu haqda The American Journal of Clinical Nutrition nashrida ma'lum qilindi.
37 yoshdan 73 yoshgacha bo‘lgan 350 ming kishining salomatligi o‘rganilgan tadqiqot davomida olimlar kuniga 6 chashka qahva ichish yurak-tomir kasalliklari avj olishini 22 foizgacha oshirishini aniqlashgan. Bu qahvaning yurak-tomir kasalliklari xavfining muhim omili hisoblangan qon bosimi oshishiga olib kelishi bilan bog‘langan.
Avvalroq muntazam qahva iste'mol qiluvchi odamlarning yarmidan ko‘pida ushbu ichimlikdan voz kechgandan keyin abstinent sindrom alomatlari: tonusning pasayishi, jizzakilik, agressivlik, bosh og‘riqlari paydo bo‘lishi ma'lum qilingan. Ta'kidlanishicha, qahvadagi kofein moddasiga bog‘liqlik sovuq iqlimga ega davlatlarda ko‘proq namoyon bo‘ladi va aynan shu davlatlarda qahva ko‘p ichiladi.
Mavzuga oid
07:20 / 26.11.2025
Dunyo qahva xaritasi: kishi boshiga iste’mol bo‘yicha yetakchi mamlakatlar
22:09 / 09.11.2025
Choy, qahva va suvning salomatlik uchun eng maqbul me’yori aytildi
21:13 / 10.12.2024
Dunyoda qahva narxi rekord darajada qimmatlashdi
17:34 / 10.12.2024