Choy haqida eshitgan-eshitmaganimiz qiziq ma'lumotlar
Camellia sinensis choy daraxti ma'nosini anglatadi. Albatta, uning o‘lchami odatiy daraxtlarga qaraganda ancha kichik, chunki barglari doimiy ravishda teriladi.
Hech bo‘lmaganda 1 kg choy tayyorlash uchun kamida 4 kg barg yig‘ish kerak bo‘ladi.
Taqqoslash uchun, o‘rtacha har bir yig‘uvchi kuniga 30 kg barg teradi.
Xitoy, Hindiston, Shri-Lanka – choyning vatani.
Biroq mustamlakachilar uni Afrikaga olib kelishga ham ulgurishgan. Endilikda ommabop mahsulot bu yerda ham ishlab chiqariladi.
Deyarli XVII asrgacha Yevropa mamlakatlari bu ichimlik haqida bilishmagan. Salomatligi haqida doimiy ravishda qayg‘urgan Lyudovik XIV sabab paydo bo‘ldi.
Aksincha, Karl II choy keng tarqalmasligi uchun choy ishlab chiqaruvchilar va sotuvchilarni katta soliqlarga tortgan.
Angliyada choy sevimli va mashhur ichimlikka aylandi. Ayniqsa qora choy sevib iste'mol qilinadi.
Qora choy ishlab chiqarishni qalbakilashtirish mushkul edi. Doimiy ravishda bunga qo‘l urishga urinishgan. XVIII asr boshida Tomas Tvayning Londonda choy savdosi bilan shug‘ullanadigan savdo nuqtasini ochishga qaror qildi. Aynan shu sabab mahsulot ommalashdi.
XIX asrda ushbu ichimlik har bir oila, hatto Buyuk Britaniya armiyasi ratsionida ham bo‘lgan.
Dengizchilar uni ovqatdan keyin rom o‘rniga ichishgan.
Mavzuga oid
18:11 / 14.10.2024
Qahva insult xavfini oshiradi, choy esa kamaytiradi - tadqiqot
13:31 / 14.05.2024
Yeydigan ovqatlarimiz, issiq choy saratonga sabab bo‘ladimi?
09:49 / 24.02.2024
O‘zbekistonga bir oyda 4,8 mln dollarlik choy import qilindi
15:13 / 21.12.2023