O‘zbekiston | 12:00 / 16.07.2024
3257
5 daqiqa o‘qiladi
Reklama

Xolesterinsiz hayot - Malayziyaning barqaror palma yog‘i haqida

Foto: Getty images

Malayziyaning barqaror palma yog‘i (MSPO) — bu Malayziya hukumati tomonidan ishlab chiqilgan standart bo‘lib, u mamlakatning qishloq xo‘jaligini barqaror rivojlanish yo‘liga olib chiqishga qaratilgan. MSPO sertifikatiga ega palma yog‘i atrof-muhitni asrash, ekologik xavfsizlikni ta’minlash va Yer resurslarini saqlash kabi qadriyatlar asosida ishlab chiqariladi. Shu tariqa, Malayziya hukumati mamlakatda palma yog‘i ishlab chiqarishni barqaror va ekologik toza qilishga urinmoqda.

XIX asr oxirida Yevropa mustamlakachilari tomonidan Malayziyaga olib kelingan palma yog‘i bugun mamlakat iqtisodiyoti uchun muhim eksport mahsulotiga aylandi. Malayziya, Indoneziyadan keyin dunyoda ikkinchi eng yirik palma yog‘i eksport qiluvchi mamlakat hisoblanadi.

Palma yog‘i - eng ko‘p iste’mol qilinadigan o‘simlik yog‘i bo‘lib, uning 72%i oziq-ovqat sanoatida ishlatiladi. Shuningdek, u beta-karotin va tokotriyenollar kabi foydali moddalarning tabiiy manbai hisoblanadi. Bu moddalar organizmga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi, masalan, erta qarishning oldini oladi, miya qobig‘ini oziqlantiradi va yurak-qon tomir tizimini qo‘llab-quvvatlaydi. U xolesterin va trans yog‘larni o‘z ichiga olmaydi, shu bois foydali hisoblanadi.

Malayziya Palma yog‘i ishlab chiqaruvchilar kengashining mintaqaviy vakili, texnolog, texnika fanlari nomzodi Aleksey Udovenko MSPO palma yog‘ini bozordagi eng yaxshi mahsulot deb hisoblaydi:

«Mutaxassislarning fikricha, MSPO bozordagi eng yaxshi palma yog‘i mahsulotidir. Malayziya hukumati standartlashtirish tizimini mahorat bilan quradi. Ular hatto biomassa bilan yana nimalar qilish mumkinligi va uni qanday qo‘llash haqida o‘ylashmoqda. Malayziyaliklar hozirda sanoat chiqindilaridan ko‘plab turdagi mahsulotlarni, masalan, qurilish materiallari va boshqalarni ishlab chiqarishmoqda. Oziq-ovqat palma yog‘ini MSPO standarti bo‘yicha ishlab chiqarishga qanchalik vijdonan yondashishlari haqida nima deyish mumkin. Bu yuqori sifatli mahsulot, eng yaxshi mevalardan muhabbat bilan yaratilgan: ishlab chiqarish jarayonida ishtirok etuvchi har bir xodim barcha talablarni birdek qat’iy bajaradi. Buni bir nechta maxsus tashkil etilgan tashkilotlar, jumladan MPOSS (Malayziya Palma yog‘i standartlashtirish kengashi) va MPOB (Malayziya Palma yog‘i qo‘mitasi) nazorat qiladi», - deydi u.

Aleksey Udovenko palma yog‘ining zararli ekani haqidagi barcha ma’lumotlar afsona ekanligini aytadi:

«Umuman olganda, yog‘ning zararliligi undagi to‘yingan yog‘lar miqdori bilan bog‘liq. Ba’zi to‘yingan yog‘lar xolesterin darajasini oshiradi. Shu sababli ularni iste’mol qilish tavsiya etilmaydi. Lekin palma yog‘i ideal muvozanatga ega, unda xolesterin va zararli trans-yog‘lar yo‘q. Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti trans-yog‘larni oziq-ovqat ratsionidan chiqarish kerakligini ma’lum qilgandan so‘ng, palma yog‘i faqat alternativ sifatida tavsiya qilindi. Yuqori haroratlarga chidamliligi tufayli bu yog‘ qovurish va ovqat tayyorlash uchun mos keladi. U nafaqat taomlar uchun, balki konditer mahsulotlari uchun ham mukammal. YeIda har yili palma yog‘ining 2 million tonnasi Yevropa oziq-ovqat sanoatida ishlatiladi. Masalan, yevropaliklar palma yog‘ini sariyog‘ga afzal ko‘rishadi, chunki bu salomatlik uchun foydali mahsulot. Yevropada aholi boshiga palma yog‘ining o‘rtacha importi yiliga taxminan 6,5 kgni tashkil etadi. Bu Rossiya va MDH mamlakatlaridagi iste’moldan bir necha barobar ko‘p».

Malayziyada MSPO standarti bo‘yicha palma yog‘i ishlab chiqarish atrof-muhitni himoya qilish, ekologik xavfsizlikni ta’minlash va yer resurslarini saqlashga qaratilgan. Ushbu standart palma yog‘i ishlab chiqaruvchilariga, jumladan kichik fermerlarga ishlab chiqarish jarayonlarini sertifikatlash va sifatni nazorat qilish imkonini beradi. Shunday qilib, MSPO sertifikati iste’molchilarga sifat va ekologik barqarorlik kafolatini taqdim etadi.

Reklama

Mavzuga oid