Qoʻshimcha funksionallar
-
Tungi ko‘rinish
Olimlar tuzning organizm uchun qanday xavf tug‘dirishini ma'lum qilishdi
Foto: Telegraf
Amerikalik tadqiqotchilarning ma'lum qilishicha, tuzni oziq-ovqat mahsulotlari bilan haddan ziyod ko‘p iste'mol qilish qator kasalliklar va hatto erta o‘lim holatiga ham olib kelishi mumkin. Bu haqida "Telegraf" nashrida ma'lum qilindi.
Tuz ayniqsa insonning yurak-qon tomir tizimi uchun xavflidir.
Ba'zi tashkilotlar qadoqlarda tuzning miqdori va unga bo‘lgan sutkalik ehtiyoj foizi aniq ko‘rsatilishi uchun oziq-ovqat gigantlari bilan faol kurash olib borishadi. Hozircha kamdan-kam ishlab chiqaruvchilar bunday shartlarga ko‘nishadi - bular asosan eko-mahsulot ishlab chiqaruvchi kompaniyalardir.
Ta'kidlash joizki, tuzga bo‘lgan sutkalik ehtiyoj 5 grammni tashkil qiladi. Biroq bu normaga hamma ham rioya qilavermaydi. Kolbasa, pishloq, non, pechenelar - hammasida tuz bor. Olimlarning fikricha, fast-fud mahsulotlaridan voz kechish tuz iste'molini me'yorga keltiradi.
Tuz miqdori yuqori bo‘lgan mahsulotlardan voz kechilsa, yurak-qon tomir tizimi kasalliklaridan o‘lim holatini 18 foizga kamaytirish imkonini beradi. Ta'kidlash joizki, natriy xloriddan to‘liq voz kechish ham maqsadga muvofiq emas.
Mavzuga oid
17:09 / 04.12.2025
Yo‘talni dorilarsiz ketkazish mumkinmi?
01:36 / 01.12.2025
Yurak uchun eng foydali mahsulotlar aytildi
18:41 / 27.11.2025
Diabetga chalingan odamlarning 40 foizgacha qismida buyrak kasalligi rivojlanadi – Mayo clinic
23:31 / 26.11.2025