Koronavirus yuqtirib olish xavfini pasaytiruvchi usul topildi
Olimlar og‘izni chayish koronavirus yuqtirib olish xavfini sezilarli darajada pasaytirishini aniqlashdi. Biroq, bu usul virusni butunlay o‘ldirmaydi.
Germaniyaning Rur universiteti olimlari dorixonalarda sotiluvchi va turli tarkibga ega 8ta suyuqlikni testdan o‘tkazishdi. Tadqiqotchilar har bir suyuqlikni COVID-19 zarralari bilan aralashtirib, 30 soniya davomida chayqab, og‘iz chayish holatini modellashtirib ko‘rishdi.
Eksperiment barcha suyuqliklar virusning dastlabki titrini kamaytirganini ko‘rsatdi. Aralashma qatorasiga uch marta chayqalgan holatda esa titr shu darajada kamaydiki, hatto virusni aniqlash imkoni bo‘lmay qoldi.
Olimlarning ta'kidlashicha, og‘iz chayqaladigan suyuqliklar virusni batamom o‘ldirmaydi, balki uning tarqalish xavfini kamaytiradi.
«Og‘izni chayqash hujayralarda virusning ko‘payishini bartaraf qilolmaydi. Ammo qisqa muddatli istiqbolda virus yuqish ehtimoli eng yuqori bo‘lgan og‘iz va tomoqda tarqalishini kamaytirishi mumkin», - dedi universitetning yetakchi olimi Toni Meyster.
Mavzuga oid
10:06 / 16.02.2023
Koviddan keyingi sindrom bir necha oy ichida o‘zini namoyon qilishi mumkin - mutaxassis
03:31 / 16.02.2023
Koronavirusning kelib chiqishi bo‘yicha JSST surishtiruvi to‘xtab qoldi
10:02 / 31.01.2023
JSST pandemiya tugaganini e’lon qilishiga ayrim hududlardagi vaziyat to‘sqinlik qilmoqda
23:06 / 16.01.2023