12:53 / 08.02.2018
33374

Olimlar saratonni keltirib chiqaruvchi mahsulotlar haqida ma'lumot berishdi

Foto: Global Look Press

Amerikalik olimlarning aniqlashicha, asparagin aminokislotasi miqdori kam bo‘lgan mahsulotlar gormonal terapiya bilan davolanishi qiyin bo‘lgan ko‘krak saratoni tajovuzkor shakli bilan kasallanish xavfini ancha kamaytiradi.

Tadqiqotchilar natijalari Nature jurnalida e'lon qilingan, matbuot relizi esa EurekAlert! saytida joylashtirildi.

Tadqiqotlar natijasida aniqlanishicha, birlamchi saraton hujayralarida asparagin sintetazasi fermenti faolligi xavfli hujayralarning boshqa to‘qimalar hamda a'zolarga tarqalib ketishiga xizmat qiladi. Ferment ishining medikamentozli bosib turilishi hamda parhez ikkilamchi o‘choqlar paydo bo‘lishi xavfini kamaytiradi.

«Bizning tadqiqot shundan darak beradiki, parhez kasallikning kechishiga ta'sir ko‘rsatishi mumkin», - deya aytib o‘tdi olim Saymon Nott.

Uning so‘zlariga ko‘ra, ushbu aminokislota miqdorining kamligi aksariyat meva va sabzavotlarda uchraydi.

Shu bilan birga, asparaginning katta hajmlari sut mahsulotlari, mol go‘shti, tovuq go‘shti, tuxum, baliq, dengiz mahsulotlari, sparja, kartoshka, dukkali mahsulotlar, yong‘oqlar, soyada bor.

Top