Olimlar shakarning yana bir xavfli xususiyatini aniqlashdi

Foto: Wikimedia Commons
Shakar ichak mikroflorasi ko‘payishi uchun zarur bo‘lgan oqsil faoliyatiga to‘sqinlik qiladi. Bu borada tadqiqot o‘tkazgan Yyel universiteti olimlari ana shunday xulosaga keldi, deb xabar berdi MedicalXpress.
Olimlar tajriba siqchonlari yemishiga tarkibida ko‘p miqdorda glyukoza va fruktoza bo‘lgan mahsulotlarni kiritishdi.
Ilgari shakar ingichka ichakda so‘rilib ketadi deb hisoblanardi, ammo tadqiqotlardan ma'lum bo‘lishicha, u yo‘g‘on ichakka ham o‘tar va foydali mikrofloraga ta'sir ko‘rsatar ekan.
Olimlarning aniqlashicha, shakar foydali bakteriyalar uchun javob beruvchi Roc oqsili ishlab chiqarilishini to‘sib qo‘yar va bu salomatlik bilan bog‘liq muammolar paydo bo‘lishiga olib kelar ekan. Bunda shakarning qanday turda bo‘lishining (fruktoza yoki glyukoza) ahamiyati yo‘q ekan.
Tavsiya etamiz
Hindiston va Pokiston: kimning armiyasi kuchliroq?
Jahon | 19:21 / 09.05.2025
Mafkuralar kurashi: 9 may aslida qanday kun?
O‘zbekiston | 14:22 / 09.05.2025
Qatiq, murabbo va yadro quroli. Putin yangi filmda nimalar dedi?
Jahon | 21:59 / 06.05.2025
Avtomobil importiga ekosertifikat – utilizatsiyaga qo‘shimcha “bonus”mi?
O‘zbekiston | 20:34 / 06.05.2025
So‘nggi yangiliklar
-
Britaniya razvedkasiga ilk bor ayol kishi rahbarlik qiladi
Jahon | 01:39
-
Shimoliy dengiz sohillaridan ulkan kitning jasadi topildi
Fan-texnika | 00:38
-
«Payshanba kuni Turkiyada kutaman». Zelenskiy Putinni shaxsan uchrashishga taklif qildi
Jahon | 22:43 / 11.05.2025
-
Rossiyada ma’muriy javobgarlikka tortilgan relokantlar mulkini musodara qilish boshlanadi
Jahon | 22:17 / 11.05.2025
Mavzuga oid

19:16 / 08.01.2019
“Birja savdolarida shakarni sotish tartibi to‘grisidagi nizomni tasdiqlash haqida”gi qaror o‘z kuchini yo‘qotdi

11:22 / 19.12.2018
O‘zbekiston shakar ishlab chiqarishni tikladi, import shakarga 20 foizlik soliq joriy etildi

15:35 / 24.08.2018
Shakar olib berishni aytib, 19 million pullarni o‘zlashtirgan firibgar qo‘lga olindi

15:23 / 09.08.2018