Yurak va immunitet uchun - qizil lavlagining foyda va zararlari haqida
Qizil lavlagi o‘zining rangi va ta’mi bilan ko‘pchilikka yaxshi tanish. Undan oshxonada turli taomlar tayyorlashda foydalaniladi. Boshqa sabzavotlarda bo‘lgani kabi qizil lavlagining ham sog‘liq uchun foydali, shu bilan birga zararli tomonlari ham bor. Quyida shu haqida ma’lumotlar keltiriladi.

Foto: AP
Lavlagining foydalari
Vitamin va minerallarga boyligi. Qizil lavlagi C, A vitaminlari, folat kislotasi (B9 vitamini) va kaliy moddasiga boy. Ushbu moddalar salomatlikni saqlab turishda muhim rol o‘ynaydi.
Yurak salomatligiga yordam beradi. Lavlagi tarkibida nitrat kislotasi mavjud, u esa qon bosimini pasaytirishda foydali. Qon aylanishini yaxshilashga ko‘mak beradi.
Antioksidlovchi himoya. Lavlagi tarkibida antioksidantlar, jumladan, beta-karotin va flavonoidlar mavjud bo‘lib, ular tanadagi hujayralarni kimyoviy radikallar ta’siri natijasida yuzaga keladigan zararlardan himoya qiladi.
Ovqat hazmida ko‘mak beradi. Lavlagidagi kletchatkalar ovqat hazm qilish va ich qotishning oldini olish, undan xalos bo‘lishda foydalidir.
Jismoniy chidamlilikni oshiradi. O‘ta faol odamlar, sportchilar uchun lavlagi tarkibidagi nitratlar juda foydali bo‘lib, jismoniy chidamlilikni oshirishda juda qo‘l keladi.
Lavlagining zararlari
Buyraklarga nojo‘ya ta’sir etishi mumkin. Lavlagi tarkibidagi oksalatlar buyrakda tosh yig‘ilishiga sababchi bo‘lishi mumkin.
Odam siydigi va axlati rangini o‘zgartiradi. Lavlagidan ko‘p miqdorda iste’mol qilish ularning rangini pushti yoki qizil rangga o‘zgartiradi. Biroq bu tabiiy jarayon, undan xavotir olmasa ham bo‘ladi.
Allergik reaksiya xavfi. Ba’zi odamlarning lavlagiga allergiyasi bo‘lishi mumkin. Agar u iste’mol qilinsa, odam tanasida qichish, terida toshmalar hatto anapilaktik shok kabi allergik reaksiyalarni boshdan o‘tkazishi mumkin.
Tarkibida shakar mavjudligi. Qizil lavlagi tarkibida ham shakar mavjud. Qandli diabet bilan og‘rigan kishilar esa o‘z-o‘zidan lavlagi me’yorini oshirib yubormasligi kerak bo‘ladi.
Lavlagi foydali sabzavot, undan taomnomani xilma-xil qilishda bemalol foydalanish mumkin. Biroq boshqa sabzavotlarda bo‘lgani me’yorni unutmaslik lozim.
Tavsiya etamiz
Nima uchun Koreyani tanlash yoki tanlamaslik kerak? | SUBYEKTIV
Jamiyat | 19:02 / 30.06.2025
Urush tugadi, endi Isroil va Eron nima qiladi?
Jahon | 12:02 / 30.06.2025
Ko‘chmas mulk savdosini naqdsiz shaklga o‘tkazish rejalashtirilyapti
Iqtisodiyot | 11:26 / 30.06.2025
Hindistonda o‘n millionlab odam uran bilan ifloslangan suvni ichmoqda - olimlar
Jahon | 09:01 / 30.06.2025
So‘nggi yangiliklar
-
NYT: AQSh yangi sanksiyalarining yo‘qligi eskilari ta’sirini pasaytiryapti
Jahon | 15:55
-
Qoraqalpog‘istonda yirik turizm zonasi quriladi
O‘zbekiston | 15:45
-
YeI 2040 yilga borib CO2 tashlamalarini 90 foizga qisqartiradi
Jahon | 15:28
-
O‘zbekiston - Ozarbayjon parlamentlararo forumi – Xivadagi muloqot qanday o‘tdi?
O‘zbekiston | 15:25
Mavzuga oid

08:38 / 01.04.2025
Sog‘lom umrni uzaytirishning to‘rt asosiy usuli aytildi

20:23 / 23.11.2024
Qo‘rqinchli filmlar immunitetni mustahkamlashga yordam beradi - tadqiqot

15:28 / 07.10.2024
Olimlar infeksiyadan so‘ng immunitet pasayishiga sabab bo‘ladigan mexanizmni o‘rgandi

09:38 / 22.08.2024