Ko‘rish qobiliyatini yo‘qotmaslik yo‘li aytildi
Uestmid tibbiy tadqiqotlar instituti olimlarining ko‘rsatishicha, nitratlarga boy sabzavotlar, masalan, lavlagi va salat yashil barglarini iste'mol qilish sariq dog‘ (ko‘z to‘rpardasining ko‘rish nervi oldidagi eng sezgir joyi) degeneratsiyasi erta bosqichi rivojlanish xavfini kamaytiradi. Bu haqda MedicalXpress'dagi matbuot uchun xabarnomada aytiladi.
Sariq dog‘ degeneratsiyasi (makulodistrofiya) - yoshga bog‘liq bo‘lgan kasallik bo‘lib, bunda ko‘rish qobiliyati yomonlashadi. U 55 yoshdan oshganlarda ko‘zi zaiflik yuz berishi bilan bog‘liq holatlarning taxminan yarmiga sabab sanaladi. Shu bilan birga, ko‘z pardasi hujayralarini oziqlantiradigan tomirlarning o‘lishi yuz beradi.
15 yil davom etgan uzoq muddatli tadqiqotda 49 yoshdan oshgan ikki mingdan ziyod kishi ishtirok etdi. Ma'lum bo‘lishicha, kuniga 100-142 milligramm sabzavot nitrati iste'mol qilganlarda makulodistrofiya paydo bo‘lish xavfi ikki barobarga kamroq iste'mol qilganlarga qaraganda 35 foizga kam bo‘lgan. Ushbu miqdordan oshish hech qanday qo‘shimcha foyda bermagan.
Eslatib o‘tamiz, avvalroq bir kishi qancha odamning yuzini eslab qolishi aniqlangandi.
Mavzuga oid
17:34 / 18.11.2024
Xitoy Oy tuprog‘idan yasalgan g‘ishtlar yordamida u yerda baza qurmoqchi
15:52 / 16.11.2024
Amerikalik olimlar bioorganizmlarning “uchinchi holati”ni aniqladi
15:12 / 16.11.2024
Uyqu to‘g‘ri qaror qabul qilishga yordam beradi - tadqiqot
15:46 / 14.11.2024