Olimlar tez tayyorlanuvchi lag‘mondan qanday zarar yetkazilishini baholashdi
Akademik M.F.Reshetnev nomidagi Sibir davlat Ilm-fan va texnologiyalar universiteti (SibGU) tadqiqotchilari tez tayyorlanuvchi lag‘mon tarkibini o‘rganib chiqishdi va uning zararli xususiyatlarini baholashdi. Tadqiqot universitet saytida e'lon qilingan.
Tadqiqotda aytilishicha, lag‘mon tarkibida bug‘doy uni, palma yog‘i, karbonat va natriy polifosfati mavjud. Olimlarning so‘zlariga ko‘ra, bu tarkibiy qismlardan ba'zilari organizmga foyda keltirmaydi, ammo o‘rtacha miqdorda iste'mol qilingan taqdirda zarar ham yetkazmaydi.
«Lag‘mon tarkibida turli moddalar hozirgi miqdorda bo‘lsa, ular organizmga zarar bermaydi. Biroq, har kuni faqatgina uni [lag‘mon] iste'mol qilish tavsiya etilmaydi, chunki unda oqsillar va yog‘ miqdori yetarli emas», - deya xulosa qilgan SibGU dotsenti Yelena Semichenko.
Mavzuga oid
12:13 / 25.12.2024
“O‘zbekistondagi nosvoylardan 10 xil zaharli modda aniqladik” - Yaponiyadagi o‘zbek olimi yangi tadqiqoti haqida
11:19 / 24.12.2024
Atigi ming qadam yurish depressiya xavfini kamaytirishi mumkin – tadqiqot
12:59 / 18.12.2024
Olimlar Marsda suv topish ehtimolini baholadi
16:31 / 16.12.2024