Olimlar tez tayyorlanuvchi lag‘mondan qanday zarar yetkazilishini baholashdi

Foto: Thinkstock/Fotobank.ru
Akademik M.F.Reshetnev nomidagi Sibir davlat Ilm-fan va texnologiyalar universiteti (SibGU) tadqiqotchilari tez tayyorlanuvchi lag‘mon tarkibini o‘rganib chiqishdi va uning zararli xususiyatlarini baholashdi. Tadqiqot universitet saytida e'lon qilingan.
Tadqiqotda aytilishicha, lag‘mon tarkibida bug‘doy uni, palma yog‘i, karbonat va natriy polifosfati mavjud. Olimlarning so‘zlariga ko‘ra, bu tarkibiy qismlardan ba'zilari organizmga foyda keltirmaydi, ammo o‘rtacha miqdorda iste'mol qilingan taqdirda zarar ham yetkazmaydi.
«Lag‘mon tarkibida turli moddalar hozirgi miqdorda bo‘lsa, ular organizmga zarar bermaydi. Biroq, har kuni faqatgina uni [lag‘mon] iste'mol qilish tavsiya etilmaydi, chunki unda oqsillar va yog‘ miqdori yetarli emas», - deya xulosa qilgan SibGU dotsenti Yelena Semichenko.
Tavsiya etamiz
Osiyo kubogi g‘oliblari tantanali kutib olindi - foto
Sport | 23:22 / 21.04.2025
“Gentra – qorong‘ilik timsoli” – Mirshakar Fayzulloyev
O‘zbekiston | 19:25 / 20.04.2025
AQShda bir oy ichida minglab talabalarning vizalari bekor qilindi
Jahon | 23:47 / 18.04.2025
Toshkent viloyatidagi ba’zi yo‘llarda ruxsat etilgan tezlik 80 km/soatgacha cheklandi
O‘zbekiston | 23:28 / 18.04.2025
So‘nggi yangiliklar
-
AQShda terrorizmda gumonlanib hibsga olinganlar soni 655 foizga oshdi
Jahon | 18:19
-
Ta’lim tili o‘zbek tili bo‘lmagan sinf bitiruvchilari ham davlat tilidan imtihon topshiradi
O‘zbekiston | 18:01
-
Taklifi inobatga olinmagan liberallar, normani qat’iy himoya qilgan tashabbuskorlar – qonunchilik palatasi yalpi majlisi qanday o‘tdi?
O‘zbekiston | 18:00
-
Yevrokomissiya Apple va Meta’ni 700 mln yevro jarimaga tortdi
Jahon | 17:55
Mavzuga oid

21:26 / 08.04.2025
Olimlar ifloslangan havo keksalar miyasiga zarar yetkazishini aniqladi

08:02 / 05.04.2025
Olimlar bonobo maymunlarining «tili»ni o‘rganib chiqishdi

11:30 / 24.03.2025
O‘smirlarda internetga qaramlik giyohvand moddalarga qaramlik bilan tenglashtirildi

00:10 / 23.03.2025